223110 - Franse chansons voor klein koor
Soort cursus Wereldmuziek en Music Mix weekenden
Bestemd voor zangers SATB
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 19 november 2022 t/m 20 november 2022
Tijd (-en) Aanvang workshops zaterdag 11.00 uur. Welkom vanaf 9.30 uur met koffie/thee. Zondag om 15.30 uur eindpresentatie van alle groepen. Einde zondag om 17.00 uur.
Locatie Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult
Docent(-en) Jopie Jonkers
Prijs Derden: € 270,00 / Leden: € 250,00 / T/m 30 jaar: € 125,00
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension. Als je in een seizoen meedoet aan twee Music Mix weekends krijg je 20 euro korting op het tweede weekend. Vul in bij opmerkingen op het inschrijfformulier als je hiervan gebruik wilt maken.
Max. aantal deelnemers22
Uiterste inschrijfdatum19 november 2022   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Liefhebbers van het Franse chanson kunnen hun hart ophalen met deze opwindende, nieuwe cursus van Huismuziek!
Het Franse woord chanson (lied) is een oud begrip: rond de twaalfde eeuw werden de liederen van troubadours al chansons genoemd. In de twintigste eeuw is het chanson vooral een (allerindividueelste) uitdrukking van stijl en persoonlijkheid van de chansonnier in kwestie.
In 1881 legde Aristide Bruant de basis voor het hedendaagse chanson in de nachtclub Le Chat Noir in Parijs. Deze socialistische, vrijgevochten chansonnier (uit de gegoede burgerij!) was enorm populair in de kunstenaarswijk Montmartre. Rond 1937 componeerde en zong Charles Trenet zijn karakteristieke chansons, waaronder La Mer. Hij werd le fou chantant (de zingende dwaas) genoemd vanwege z’n gekke bekken en rare hoedje. Daarna kennen we het chanson vooral van chansonniers als Georges Brassens, Charles Aznavour, Edith Piaf, Jaques Brel en Barbara... meer informatie

Paris
Jopie Jonkers

Jopie Jonkers vertelt…

Mijn vader was wat je zou kunnen noemen een zwierig figuur vol fantasie. Dat had hij ongetwijfeld van zijn vader die vioolspelend van de trap af kwam om oma’s hart te vermurwen. Waarom dat moest gebeuren werd er natuurlijk niet bij verteld. Van ons pap erfde ik ongetwijfeld m’n avontuurlijke aard, vandaar misschien dat ik de beslissing durfde te nemen om in de muziek te gaan – Mijn moeder zou ik eerder omschrijven als een innig goede en standvastige vrouw met veel relativerende humor, en gelukkig maar, want met twee dromers kom je niet ver.
Mijn ooms van vaders kant zongen en speelden allemaal gitaar, ons pap zelf trouwens ook, ons mam had een accordeon spelende broer, en zijzelf zat altijd te zingen en te neuriën, en hoewel ze altijd beweerde “ik kan niet zingen” heb ik haar nog nooit op een valse noot betrapt. Op familiefeesten werd altijd gezongen, meerstemmig.
We draaiden veel LP’s in die tijd: Edith Piaf was favoriet, evenals Charles Aznavour, Julliette Greco…Zo heb ik kennis gemaakt met het Franse chanson.
De Franse taal heeft mij altijd betoverd. Na de middelbare school heb ik enkele jaren frans gestudeerd, maar de muziek trok toch harder. Ook omdat ik in 1983 het voorstel kreeg om mee te doen aan een grote tournee, 56 optredens in 3 maanden, met Harry Sacksioni. Als zangeres met bij-instrument (ik speel harp vanaf 1982).
Eind 1983 kennis gemaakt met Belgisch gitarist Koen de Cauter, tot op heden spelen we nog steeds samen en hebben diverse CD’s gemaakt. Franstalig en Spaanstalig. In 1995 studeerde ik af als zangdocente aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. In 1996 gaf ik mijn eerste workshops Franse Chansons in de Auvergne, Frankrijk.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Het Zangerskompas / The Singer\'s Compass VIDEO LESSONS Het Zangerskompas / The Singer's Compass VIDEO LESSONS

De reeks van 7 videolessen Het Zangerskompas is gebaseerd op de methode Musical Fitness for the brain, the ear and the voice van Wilko Brouwers en is bestemd voor koorzangers die hun muzikale basis voor het zingen in een koor willen vergroten.Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen. Het is niet live! In de videolessen besteden we aandacht aan het zingen vanuit harmonie en solfège. Noten lezen, van blad zingen, herleiden van ritmes... lees meer