259330 - Het bouwen van een blokfluit of traverso
Soort cursus Instrumentenbouwcursus
Bestemd voor
Iedereen die een blokfluit of traverso wil bouwen en die ook kan bespelen, noten kan lezen en voldoende muziekkennis heeft... meer informatie
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Data 01 januari 2025 t/m 31 december 2025
Tijd (-en) in overleg
Locatie bij de docent thuis in Alphen aan den Rijn,
Docent(-en) Jan Bouterse
Prijs Derden: € 575,00 / Leden: € 495,00 / T/m 30 jaar: € 247,50
N.B.: Korting voor leden geldt alleen voor bouwleden en combinatieleden. Cursusprijs is exclusief materiaal en gereedschap.
Max. aantal deelnemers10
Uiterste inschrijfdatum31 december 2025   Schrijf je in voor deze cursus

Dit is een individuele cursus! Je gaat een sopraan- of altblokfluit of een traverso bouwen. Het streven is dat je met een goed bespeelbaar instrument naar huis gaat. Je kiest in overleg met de docent voor een model dat je wilt bouwen, in a=440 Hz of a=415 Hz. Beginnende bouwers maken een sopraanblokfluit in renaissancestijl.
Aan bod komt: houtbewerking, omgaan met gereedschap, akoestiek en historisch onderzoek. De nadruk ligt op het bouwen op een ambachtelijke manier. Voor wie nog nooit aan de draaibank heeft gestaan is het raadzaam eerst een cursus houtdraaien te volgen. Kosten voor hout, andere materialen en het cursusboek bedragen circa € 95 tot € 145, afhankelijk van de grootte van het instrument.
De cursus bestaat uit zes lesdagen in een periode van twee tot drie maanden. Je kunt op elk moment in het jaar beginnen en je maakt zelf de afspraken met de docent.
Neem voor meer informatie contact op met docent Jan Bouterse per .. meer informatie

Bouwers blokfluitbouw (3) IMG_8021-JanBouterse
bouwerskontakt
Jan Bouterse

Jan Bouterse is blokfluit- en traversobouwer. Hij is hoofdredacteur van de Bouwbrief en heeft tal van publicaties op zijn naam staan. Kijk voor meer informatie op zijn website.

Bouwcursus ja
Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
Blokfluitensemble - Bach inspireert Blokfluitensemble - Bach inspireert

Johann Sebastian Bach is dé barokgigant wiens werk tot op de dag van vandaag veel uitgevoerd wordt. Bovendien blijft hij andere componisten inspireren. De klankkleuren van Bachs ingenieuze koraalvoorspelen voor orgel en zijn cantates zijn uitstekend te verklanken door een groot blokfluitensemble, en dat is dan ook precies wat we tijdens dit weekend gaan doen... lees meer

Locatie: Akoesticum, Ede

Data: 08 maart 2025 t/m 09 maart 2025
Blokfluit- en gambadag Blokfluit- en gambadag

In the National Gallery in Londen hangt een prachtig laat 16e-eeuws schilderij met tien scènes uit het leven van soldaat en diplomaat Sir Henry Unton (ca. 1558 - 1596). Op twee ervan wordt muziek gemaakt. We zien een vijfstemmig gambaconsort en een groep dansers en musici die muziek uit een masque uitvoeren... lees meer

Locatie: Akoesticum, Ede

Datum: 24 mei 2025