254290 - Schubertiade
Soort cursus Groot instrumentaal ensemble
Bestemd voor instrumentalisten, max. 1 pianist
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 06 maart 2025
Tijd (-en) 10.30-16.30 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Peter van Os
Prijs Derden: € 120,00 / Leden: € 105,00 / T/m 30 jaar: € 52,50
N.B.: De prijs is inclusief koffie/thee en lunch
Max. aantal deelnemers24
Uiterste inschrijfdatum06 december 2024   Schrijf je in voor deze cursus

De term Schubertiade ontstond begin negentiende eeuw toen Franz Schubert huiskamerconcerten organiseerde voor zijn vriendenkring van collega-componisten en musici. Tegenwoordig worden Schubertiades nog steeds georganiseerd. Het zijn meestal informele bijeenkomsten waarop ongedwongen gemusiceerd wordt door amateurs. Voor deze ‘liefhebbers' met brede muzikale belangstelling staat samenspel voorop! We spelen in een gemengd ensemble dan ook een zeer gevarieerd programma dat bestaat uit klassieke muziek, volksmuziek van Ierland tot de Balkan, nostalgische filmmuziek, chansons en misschien nog wel meer. Je krijgt de bladmuziek van tevoren toegestuurd ter voorbereiding.

N.B. Er zijn dit seizoen twee dagcursussen Schubertiade, op 7 november 2024 en 6 maart 2025. Als je aan beide dagen meedoet krijg je € 10 korting op de 2e cursusdag. De korting wordt na inschrijving toegekend.

Reacties van cursisten

'Peter van Os gaf lekker losjes, vrolijk en swingend les. Hij had prachtige arrangementen gemaakt, het was genieten!'
'Een geweldige docent: geduldig, deskundig, creatief en heel stimulerend.'

Schubertje 15389
Peter van Os

Peter van Os studeerde accordeon aan het Hilversums Conservatorium met als bijvakken piano, ensembleleiding en arrangeren. Zijn repertoire bestaat uit hedendaags-klassieke muziek, theatermuziek en (balkan)folklore. Als muzikant en componist werkte hij mee aan diverse jeugdtheaterproducties van o.a. Frank Groothof en Opera Xynix. Hij maakte twee producties met zijn eigen jeugdtheatergroep Theater Trovato. Peter geeft accordeonles en workshops balkan en klezmer aan diverse instellingen voor kunstzinnige vorming.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant:
De weerbarstige tango van Pugliese De weerbarstige tango van Pugliese

Osvaldo Pugliese (1905-1995) was een pianist, componist en orkestleider die met zijn extreem expressieve opvatting de Argentijnse tango een nieuwe wending gegeven heeft. De arrangementen van zijn orkest zijn intens, dan lyrisch en dan weer rauw, maar altijd weerbarstig ritmisch. Als een opera van Wagner, maar dan in drie minuten. In dit weekend gaan we onderzoeken hoe je deze ogenschijnlijk complexe stukken met een orkest kunt uitvoeren... lees meer

Locatie: Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult

Data: 22 maart 2025 t/m 23 maart 2025
Klezmer & Omstreken Klezmer & Omstreken

Inmiddels weet iedereen (weer) wat klezmer is: vrolijkheid in mineur, de oorspronkelijke feestmuziek van de Oost-Europese joden. Wederzijdse uitwisseling tussen joden en de culturen waarin zij zich vestigden, leidde tot een onweerstaanbare mix waarin naast de eeuwenoude synagogale psalmen plek blijkt te zijn voor Turkse toonladders, Russische weemoed, Griekse maatsoorten, Hongaarse schmalz, Amerikaanse brass, Roemeense bravoure en nog veel meer... lees meer

Locatie: Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult

Data: 22 maart 2025 t/m 23 maart 2025