233240 - Bulgaarse zang
Soort cursus Wereldmuziek en Music Mix weekenden
Bestemd voor zangers SATB
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Data 18 november 2023 t/m 19 november 2023
Tijd (-en) Aanvang workshops zaterdag 11.00 uur. Welkom vanaf 9.30 uur met koffie/thee. Zondag om 15.30 uur eindpresentatie van alle groepen. Einde zondag om 17.00 uur.
Locatie Buitengoed Fredeshiem, Steenwijk-De Bult
Docent(-en) Dessislava Stefanova
Prijs Derden: € 300,00 / Leden: € 275,00 / T/m 30 jaar: € 137,50
Toeslag éénpersoonskamer: € 35,00
Korting bij overnachting en ontbijt elders: € 25,00
N.B.: De prijs is inclusief volpension. Als je in een seizoen meedoet aan twee Music Mix weekends krijg je 20 euro korting op het tweede weekend. Vul in bij opmerkingen op het inschrijfformulier als je hiervan gebruik wilt maken.
Max. aantal deelnemers30
Uiterste inschrijfdatum17 november 2023   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Bulgaren worden geboren met muziek in het hart. Er zijn liederen voor elke gelegenheid zoals liederen van vreugde en ereliederen. Mensen die Bulgaarse muziek voor het eerst horen, worden geraakt door de immense kracht en vitaliteit ervan. Hoe voller het geluid, hoe krachtiger de zegen! De vurige, asymmetrische ritmes en ongebruikelijke harmonieën laten de ziel smelten. Bulgaarse zang wordt gekenmerkt door versieringen en het gebruik van dissonanten. We werken aan de Bulgaarse stemtechniek met speciale vocale oefeningen, aan de hand van meerstemmige liederen. De Bulgaarse docent Dessislava kan deze specifieke zangtechniek haarfijn uitleggen. De workshop is geschikt voor beginnende en gevorderde zangers. Beginners concentreren zich op het zingen van een melodie of een drone (een lang aangehouden toon); gevorderde zangers worden uitgedaagd om hun Bulgaarse geluid te ontdekken en hun borstregister op een nieuwe manier in te zetten. Voor het Bulgaars hoef je niet bang te zijn, want zoals Dessislava het uitdrukt: 'From experience, most participants are non-Bulgarian so the language evens out the playing field... meer informatie

Reacties van cursisten

‘Hartstikke goed. Goeie mix tussen aandacht voor individuele vragen en voortgang van het geheel. Dessi heeft een geweldige stem en een heel positieve uitstraling.’
‘Uitstekend, goede uitleg en goed voorgezongen.’
‘Dessi is zeer deskundig en enthousiast.’

bulgaarskoor Bulgaarse zang
Dessislava Stefanova

Dessislava Stefanova is een ervaren zangeres en dirigent. Ze begon op zesjarige leeftijd met een westerse klassieke muziekopleiding, maar zong ook in het volksmuziek- en dansgezelschap Zagorche, gevestigd in haar woonplaats Stara Zagora, Bulgarije. Met deze veelgeprezen groep toerde ze door heel Europa en experimenteerde ze met theater en improvisatie. Na een studie taalkunde aan de Universiteit van Sofia, deed Dessi met succes auditie voor het wereldberoemde Philip Koutev National Folk Music and Dance Ensemble en zette ze haar carrière als professioneel zangeres voort tot ze naar Engeland vertrok in 2000. In Londen vond ze een enthousiast publiek voor haar opwindende en suggestieve zangstijl, wat leidde tot de oprichting het succesvolle London Bulgarian Choir, dat zij dirigeert. Dessi ontving een MMus with distinction in music van SOAS, School of Oriental and African Studies.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: