Cursus


224020 - Film- en musicalmuziek voor cello-ensemble
Deze cursus is volgeboekt. Schrijf je in voor de reservelijst voor kans op een plaats.
Soort cursus Groot instrumentaal ensemble
Bestemd voor cellisten. Er zijn twee plaatsen beschikbaar voor goede beginners (niveau 2).
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 19 februari 2022
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Elske Tinbergen
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 100,00 / Leden: € 90,00 / T/m 30 jaar: € 45,00
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen.
Max. aantal deelnemers12
Uiterste inschrijfdatum17 februari 2022   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

‘Ik vind die filmsong zo prachtig, moet je horen die cellomelodie, is dat niet geweldig? Alleen al om die reden wil ik graag cello leren spelen!’ Hoe vaak heb ik dat als cellodocent al niet gehoord?! Hoog tijd dus om eens aandacht aan dit mooie en afwisselende repertoire. En als die ene cello in de film al zo prachtig klinkt, dan klinken meerdere vast nog veel mooier! Op het programma staan het thema uit de filmkomedie Limelight van Charlie Chaplin (deze muziek, gecomponeerd in 1952, is in 1973 met een Oscar bekroond!) en het bekende thema The Pink Panther (1963) van Pierre Mancini. Speciaal voor deze cursus maakte accordeonist, componist en arrangeur Peter van Os een aantal arrangementen: een medley van verschillende liedjes uit Leonard Bernstein's musical West Side Story (1957); ‘Romance’ door Dmitiri Shostakovitch uit de Sovjetfilm The Gadfly (1955) en George Gershwin's slaapliedje ‘Summertime’ uit Porgy and Bess (1935)... meer informatie

Reacties van cursisten

'Zij is heel ontspannen, werkt hard, heeft het allemaal goed voorbereid en blijft ook de  hele dag alert en aanwezig!'
'Goed, degelijk, interessant, leuk, enthousiasmerend.'
'Heel inspirend. Ze had elke maat perfect voorbereid en wist met kleine aanwijzingen een heel nieuw klankbeeld op te roepen.'

MV5BOTE3MjRkOGEtNGMzMy00NChaplin limelight
Elske Tinbergen

Elske Tinbergen studeerde cello bij Ran Varon en barokcello bij Viola de Hoog, Jaap ter Linden en Lucia Swarts. Tijdens haar masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag specialiseerde zij zich in het bespelen van de 5-snarige violoncello piccolo. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Anner Bijlsma. Elske is mede-oprichter van het barokensemble Giardino Musicale, een veelzijdig kamermuziekensemble. Ook speelde zij vele concerten met de klavecinist Jörn Boysen, waarmee ze in 2012 een cd met Nederlandse barokmuziek met solo sonates van Willem de Fesch en Alexis Magito opnam.
Elske is ook te horen op andere cd's: 'Rameau: une symphonie imaginaire' (Musiciens du Louvre; Edison 2006) en 'Music at the court of Jülich-Berg' (La Barca Leyden; Gouden Label 2012). Door de jaren heen speelde zij in binnen- en buitenlandse barokorkesten: het European Union Baroque Orchestra, Musiciens du Lovre, Musica Poetica en The Northern Consort. Met Ensemble l'Esprit Musical was Elske prijswinnaar op het Internationale Van Wassenaer Concours. In de pers wordt haar spel beschreven als: "intrigerend" en "ijzersterk". De Nederlandse componist Daan Manneke noemde haar weergave van zijn 'Tombeau pour Ton de Leeuw' "betoverend" (2015).
Elske heeft een passie voor lesgeven in zowel cello als barokcello. Voor de Vereniging Huismuziek geeft zij regelmatig cursussen ensemblespel en barokinterpretatie. Bij Huismuziek Amersfoort is zij dirigente en artistiek leider van het amateur cello-ensemble Spiccato. Daarnaast wordt Elske regelmatig gevraagd als repetitor bij andere ensembles.
In juni 2018 heeft Elske haar proefschrift The 'cello' in the Low Countries; the instrument and its practical use in the 17th and 18th centuries verdedigd aan de Universiteit Leiden waar zij de afgelopen jaren o.l.v. Professor Ton Koopman onderzoek heeft gedaan. Kijk voor meer info op haar website.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: