245021 - De geschiedenis van de sonate VIDEOLESSEN
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor instrumentalisten en andere belangstellenden
Niveau ♪ t/m ♪♪♪♪
Tijd (-en) Na inschrijving krijg je van ons een bevestiging en de factuur. Na betaling van de factuur ontvang je de link naar de lessen en de muziekbijlagen.
Docent(-en) Erik Visser
Prijs Derden: € 100,00 / Leden: € 80,00 / T/m 30 jaar: € 40,00
Schrijf je in voor deze cursus

De Geschiedenis van de sonate in 5 videolessen van anderhalf uur. Docent Erik Visser belicht de sonate door de eeuwen heen vanuit een historisch perspectief.
Bij elke les krijg je:
- een lijst met muziekfragmenten (op YouTube en op Spotify) met toelichting en een muziektermenlijst
- bladmuziek van de geluidsfragmenten. Totaal meer dan 50 geluidsfragmenten met bladmuziek!
Onze videolessen zijn professionele filmopnamen van lessen die je in je eigen tempo kunt volgen. Het is niet live! Na ontvangst van de betaling ontvang je een link naar alle lessen en per les de toelichting en muziekbijlagen.

Het genre kwam voort uit het meerstemmige lichte chanson van de vroege zestiende eeuw. Vanaf ca. 1550 verdreven blazers de zanger, de zeventiende-eeuwse strijker verdrong op zijn beurt weer de blazer. Rond 1670 volgt een wisseling van techniek: de melodische lijnen maken plaats voor akkoorden en harmonieën... meer informatie

652px-Poul_Friis_Nybo_Girl_at_Piano history
Erik Visser

Erik Visser studeerde hoofdvak orgel bij Bernard Winsemius en bijvak klavecimbel bij Thérèse de Goede aan het voormalig Hilversums Conservatorium. Ook studeerde hij muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam bij Prof. dr. F.R. Noske en Prof. dr. C.J. Maas. Vanaf 1976 tot de opheffing eind 1988 was hij werkzaam als assistent van Prof. Dr. J.M.A.F. Smits van Waesberghe aan diens Instituut voor middeleeuwse muziekwetenschap te Amsterdam.
In de jaren 1990-2007 werkte hij als beheerder van de zeventiende-eeuwse orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en als organisator van hun bespeling. Tussen 1989-2017 doceerde hij aan de Hogeschool Schumann Akademie (Zwolle) het vak muziek- en cultuurgeschiedenis, en in de jaren 2008-2019 muziekgeschiedenis aan Codarts Muziektheaterakademie (Rotterdams Conservatorium). In september 2019 nam hij, na ruim dertig jaar, afscheid als organist van Vrijburg te Amsterdam (samenwerking van Remonstrantse Gemeente en Vrijzinnige Protestanten).