195040 - Strijktechniek voor (alt)violisten en cellisten
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor (alt)violisten en cellisten
Niveau ♪♪ t/m ♪♪♪♪
Tijd (-en) 13.00-17.00 uur
Locatie Akoesticum, Ede
Docent(-en) Willemijn Knödler, Hebe de Champeaux
Prijs Derden: € 150,00 / Leden: € 130,00 / T/m 30 jaar: € 65,00
Max. aantal deelnemers28
Uiterste inschrijfdatum19 september 2019   De inschrijving voor deze cursus is gesloten.

Deze cursus is bedoeld voor cellisten en (alt)violisten die aan de hand van simpele maar zeer effectieve oefeningen een betere en meer ontspannen strijktechniek willen ontwikkelen. Denk hierbij aan oefeningen voor snaarwisselingen, het leren verdelen van de stok (sparen of juist snel bewegen) en verschillende articulatietechnieken.
(Alt-)violisten werken o.a. met oefeningen uit het boek Étude du mécanisme de l'archet van G. Catherine. Cellisten werken met diverse oefeningen. Alle oefeningen zijn gericht op ontspanning en zijn zowel interessant voor de beginnende als voor de gevorderde strijker. Ze kunnen direct uitgeprobeerd worden in makkelijke ensemblestukken. Het zijn oefeningen die aan alle niveaus iets kunnen bieden om het samen- en solospel te verrijken. De docente zal ook je strijktechniek analyseren om zo de juiste houding voor jou te vinden met als resultaat verbetering van klank. De cursus wordt in twee verschillende weekenden gegeven zodat cursisten tijd hebben voor zelfstudie en ontwikkeling... meer informatie

violist
Willemijn Knödler

Willemijn Knödler studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid en behaalde haar masterdiploma aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe en masterclasses bij o.a. Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma en Julian Lloyd Webber. Tournees heeft zij gemaakt met o.a. het English Touring Opera en Les 24 violons du Roi  Willemijn soleerde in onder meer de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann en Boccherini . Ze speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen. Ze remplaceert bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt deel uit van Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal brengt. Ook vormt zij Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson en geeft zij recitals met pianist Daniël van der Hoeven.  Willemijn is cellist van Muziek aan Bed, waar twee cellisten op een cello muziek maken voor kinderen in ziekenhuizen. Ze geeft celloles in Den Haag en aan de VAK in Delft. In de zomer geeft ze les bij 'Cellos at Belle Serre' in Frankrijk.

Hebe de Champeaux

Hebe de Champeaux is een Nederlands-Amerikaanse dirigent, violist en mezzosopraan. Ze begon op haar vierde met viool spelen. Ze studeerde viool aan de San Francisco State University waar ze cum laude afstudeerde. Ze behaalde een masterdiploma orkestdirectie aan de Indiana University Bloomington en een bachelorsdiploma koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze studeerde zang bij James McCray, aan de McCray Studio of Vocal Arts; bij Capucine Chiaudani en bij Ira Siff. Hebe nam deel aan directiemasterclasses over de hele wereld bij onder andere Kurt Masur, Jorma Panula, Boris Hinchev en Colin Metters. In seizoen 2004-2005 was ze assistent-dirigent van het Opera Theater van de Indiana University. In 2007 won ze de Jury's Prize bij de Bela Bartok International Opera Conducting Competition en recent kreeg zij een eervolle vermelding bij het Taki Concordia Fellowship voor vrouwelijke dirigenten. Hebe is verbonden als dirigent aan het Autunno Ensemble, het Leiden English Choir, het Audite Nova Kamerkoor en het Symfonieorkest van de Gelderse Vallei. Ze heeft Kinderkoor de Nieuwendammertjes opgericht in 2016, en geeft vioolles bij Studio de Champs.  Ze organiseerde het Tormis Koorfestival Amsterdam in 2010. Daarnaast geeft ze workshops bij Stichting Buitenkunst en De Nederlandse Opera. Kijk voor meer informatie op haar website.