Cursus


214310 - Efficiënt orkestpartijen instuderen   GEANNULEERD
Soort cursus Bijzondere cursussen
Bestemd voor violisten, altviolisten en cellisten
Niveau ♪♪♪ t/m ♪♪♪♪
Datum 03 oktober 2021
Tijd (-en) 10.00-17.00 uur
Locatie De Kom, Nieuwegein
Docent(-en) Iteke Wijbenga, Inger van Vliet, Willemijn Knödler
Prijs
(onder voorbehoud van prijsstijgingen, zie alg. voorwaarden)
Derden: € 100,00 / Leden: € 90,00 / T/m 30 jaar: € 45,00
N.B.: Lunch is bij de prijs inbegrepen
Max. aantal deelnemers42
Uiterste inschrijfdatum27 augustus 2021   

We mogen weer samen in een orkest spelen! Verheugd kijk je naar de stapel bladmuziek die je net binnen hebt gekregen. Over een paar dagen is de eerste repetitie al en dan denk je: Hoe kan ik het beste aan de slag? Nieuwe muziekstukken leren kennen kost tijd, die je misschien niet altijd hebt. Hoe oefen je zo efficiënt mogelijk? Hoe voorkom je dat je moeilijke passages eindeloos herhaalt zonder significante verbetering? Hoe kun je de lastige passages met succes aanpakken?
In deze cursus geven docenten met jarenlange ervaring in orkesten, je tips en tricks over het slim instuderen van orkestpartijen. Zij helpen je op weg met allerlei fragmenten uit (alt)viool- en cellopartijen, zodat je met de juiste instudeertechnieken zelfverzekerd aan de slag kunt met de partijen die je wilt spelen... meer informatie

Reacties van cursisten

Over Willemijn Knödler:
'Zedeed het prima, creëerde een prettige sfeer waardoor iedereen zich op zijn gemak voelde.'
'Zij had zich uitstekend voorbereid. Een heel verantwoorde opbouw van de lessen. De wijze waarop zij de individuele deelnemers tegemoet trad was heel goed.'

celliste loop
violist
Iteke Wijbenga

Altvioliste Iteke Wijbenga is actief in de kamermuziek, als solist en in (kamer)orkesten. Ze werkte samen met gerenommeerde musici zoals pianist Severin von Eckardstein, violist Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en contrabassist Rick Stotijn en was te gast bij diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Aurora Chamber Music Festival (Zweden), Peter de Grote Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en Wonderfeelfestival. Ze treedt regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Met meerdere ensembles was ze te gast bij NPO Radio 4 en Podium Witteman. Als soliste trad ze onder andere recent op in het Dubbelconcert van Max Bruch samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v Johannes Leertouwer. 
Iteke voltooide haar Master altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl. Ze begon haar muzikale studie op viool. Vanaf haar 12de studeerde ze bij Ilona Sie Dhian Ho, eerst in de Jong Talent Klas, later in de bacheloropleiding van het Prins Claus Conservatorium. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Stift International Music Festival en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en later bij Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van onder andere Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl, Ervin Schiffer en Anner Bijlsma. Sinds 2016 is ze parttime lid van het Residentie Orkest.
Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Inger van Vliet

Inger van Vliet is een professioneel en veelzijdig violiste. Als solist speelde ze Zigeunerweisen van Sarasate met het Philharmonisch Orkest Mozart, het vioolconcert van Mendelssohn met het Leiden Sinfonietta en het vijfde vioolconcert van Vieuxtemps met het Westerkamerorkest. Ze gaf recitals in onder meer Vredenburg Leeuwenbergh, speelde met het Vivezza Trio meerdere malen in het Concertgebouw en live op radio 4. Haar talent en enthousiasme voor de viool heeft zij verder ontwikkeld tijdens haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam en Utrecht, waar zij was geselecteerd voor de master Solo/Excellence. Zij maakte internationale tournees met het European Union Youth Orchestra o.l.v. Vladimir Ashkenazy en volgde muziekcursussen in binnen- en buitenland op solo- en kamermuziekgebied.
Momenteel is zij aanvoerder bij Sinfonia Rotterdam waarmee ze tournees door Brazilië en China maakte. Zij remplaceert daarnaast geregeld bij het Balletorkest, Phion, Noord Nederlands Orkest en andere orkesten. Inger wordt graag gevraagd als repetitor bij jeugd- en amateurorkesten voor het leiden van groeps-en strijkersrepetities.   

Willemijn Knödler

Willemijn Knödler studeerde aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam bij Monique Bartels, Gregor Horsch en Doris Hochscheid en behaalde haar masterdiploma in 2012 aan de Royal College of Music in Londen bij Melissa Phelps. Zij volgde barokcellolessen bij Viola de Hoog en Richard Tunnicliffe en masterclasses bij o.a. Valter Despalj, Colin Carr, Christophe Coin, Pieter Wispelwey, Anner Bijlsma, Johannes Goritzki en Julian Lloyd Webber. Tournees heeft zij gemaakt met het English Touring Opera en Les 24 violons du Roi o.l.v. Roger Norrington, met wie zij op de BBC Proms speelde. Willemijn soleerde met de celloconcerten van Haydn, Tchaikovsky, Schumann, Boccherini en het Triple concert van Beethoven. Ook speelt ze speelt graag kamermuziek in verschillende bezettingen. Nu remplaceert Willemijn bij het Holland Symfonieorkest, het Residentieorkest en de Rotterdam Philharmonic Strings en maakt ze deel uit van het vernieuwende Ensemble Montage, dat met beeld, geluid en andere zintuigen een verhaal brengt. Ook vormt zij al ruim tien jaar Duo Macchiato met violiste Mariana Hutchinson en geeft zij recitals met pianist Daniël van der Hoeven. Sinds januari 2019 is Willemijn cellist van Muziek aan Bed, waarbij twee cellisten op een cello muziek maken in ziekenhuizen. Willemijn geeft celloles in Den Haag en bij ‘Pi: muziek voor kleuters’ aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de VAK in Delft. ’s Zomers geeft zij vaak recitals en assisteert zij celliste Lowri Blake bij haar cellocursus 'Cellos at Belle Serre' in Zuid-Frankrijk.

Misschien vind je deze cursussen ook interessant: